Pagina wordt geladen ...

Johan Derksen op bezoek bij HZVV Onderneemt

Jochem van de Weg van de businessclub HZVV Onderneemt kondigde woensdagavond de 72-jarige Johan Derksen uit Grolloo aan als de ‘brombeer van Nederland’ en ‘de snor’. De ex-voetballer en bekend van het tv-programma Veronica Inside was uitgenodigd voor een gezellige avond voor 150 sponsors en vrijwilligers van HZVV en beantwoordde op zijn bekende wijze vragen van sportverslaggever Evert ten Napel.

Door: Reinier de Boer

Voor Johan Derksen die zich met zijn ongezouten meningen niet bij iedereen geliefd maakt, speelde woensdag een ‘thuiswedstrijd’ bij HZVV. „Ja, ik vind Hoogeveen nog steeds de saaiste stad van Drenthe. Er zit geur noch smaak aan, ik vind Meppel leuker.” Het is algemeen bekend dat Derksen onbekommerd zijn mening laat horen en zich niets aantrekt van wat anderen ervan denken. „Ik hoef hier geen populaire teksten te vertellen,” benadrukt de fan van romantische komedies nog eens. Evert ten Napel, die 45 jaar sportverslaggever is, leidt de prominente gast langs allerlei onderwerpen, zoals het tv-programma Veronica Inside, waarvoor hij twee keer per week een lange reis maakt. ,,Ik ben zo laat terug dat als ik op de A28 langs Hoogeveen rijd, de drugskoeriers op de parkeerplaats al weg zijn.” Met ingang van januari 2022 is hij met een nieuw programma, dat vermoedelijk Vandaag Inside gaat heten, elke dag een uur op tv te zien.

,,Ach, als je stopt ben je een oude man. Ik wilde al eerder stoppen, maar John de Mol drukte zijn zin door, waardoor we nog even doorgaan. René van der Gijp wilde niet, omdat het op werken begon te lijken. Zijn vrouw wil een huis op Ibiza, dus dan zal hij wel bijtekenen. Er treedt geen band meer op, want dat werd te duur. Wij hebben Danny Vera wel groot gemaakt. Hij had niets, maar nu is hij een bekende artiest. Inhoud interesseert de commerciële omroepen niets, het gaat hen alleen om de kijkcijfers.” Jan Boskamp zal ook regelmatig aanschuiven. ,,Jan is een beste man, maar inhoudelijk zegt hij niets en als hij wel wat zegt, kunnen we hem niet verstaan.” De suggestie van Ten Napel om Jan Mulder te vragen voor het programma pareert Derksen met: ,,Nee, hij is te traag en te lang van stof.” Over diverse mensen uit de voetbalwereld komen meningen voorbij. Hij noemt Bert van Marwijk, Arne Slot, Peter Bosz en Dick Advocaat toptrainers. Van arbiter Bas Nijhuis is hij een groot fan. ,,Nu Bas bij ons in het programma komt, krijgt hij ineens geen grote wedstrijden meer. Ik zag hem onlangs in de eerste divisie fluiten.” Voor collega Danny Makkelie heeft hij geen goed woord over. ,,Makkelie is homoseksueel en daar is niets mis mee, maar hij fluit voor 10.000 dollar wedstrijden in Saudi Arabië. In dat land worden homo’s zwaar gestraft. Ik zou daar nooit gaan fluiten.”
Archieffoto ZZVV-Klazienaveen

AANBEVOLEN
Ongeslagen Hollandscheveld bezoekt ZZVV. De Weide speelt voor het eerst tegen Achilles 1894
Derksen woont al jaren in Drenthe, maar dat wordt niet door iedereen begrepen. ,,Westerlingen denken nog steeds dat het Noorden een achtergebleven gebied is. Niemand begrijpt dat ik in Drenthe woon, ik zou zeggen: blijf daar maar. Dat lukt niet, want iedere boerderij die vrij komt in Drenthe wordt gekocht door iemand met geld uit het Westen. Ik vind wel dat iedereen in Drenthe Drents moet praten. Je moet wel normaal doen en zeker niet interessant willen doen, want dat wordt niet gewaardeerd.” Derksen was jaren manager van de band Cuby and the Blizzards en hij doet een boekje open over zanger Harry Muskee. ,,Hij zong nooit zonder coke. Ik moest hem de neus vol doen, maar dat wilde ik niet meer. Ik wilde geen huisknecht van hem zijn. Hij was een lieve, maar ook moeilijke man. Soms vergat hij het draaiboek om te draaien, zodat hij twee keer hetzelfde zong.”

Evert ten Napel leidt de hoofdgast in een bruin pak langs verschillende personen, zoals Wim Kieft, Frank de Boer, Louis van Gaal, Cor van der Gijp, Jan Bens en Riemer van der Velde. ,,Als Wim Kieft nieste, lag er voor 2000 euro aan coke op tafel. Hij maakte veel schulden. Ik heb hem aangemoedigd zijn verhaal op te laten schrijven. Ik heb Michel van Egmond erop gezet en nu is hij schuldenvrij. Riemer van der Velde en Foppe de Haan moeten zich niet meer met Heerenveen bemoeien. Dat is passé. Ooit mocht ik vijf jaar niet meer bij Heerenveen komen, omdat ik iets over de vrouw van Riemer geschreven had, dat niet werd gewaardeerd. Frank de Boer krijgt geen club meer. Louis van Gaal vind ik een misselijke man. Ik heb zelden zo’n zelfingenomen man gezien, maar zijn beslissingen zijn goed. Als niemand het vraagt vertelt hij zelf wel wat hij allemaal gewonnen heeft. Wat betreft het WK in Quatar, dat we gaan halen, spelen mensenrechten bij de spelers van het Nederlands elftal geen rol. Karakterloos. Ze hadden moeten protesteren tegen het WK. Zij zijn eerder miljonair dan volwassen. Als ik daarop kritiek heb worden we meteen in de ban gedaan.” Na alle Noordelijke clubs besproken te hebben krijgen de bezoekers de kans vragen te stellen. Slechts één vraag over Barcelona volgt. ,,Het lijkt hier wel op de huidige persconferenties in de Eredivisie,” reageert Ten Napel.
,,De voorzitter zal wel blij zijn, want dan zullen er op de ledenvergadering ook weinig kritische vragen worden gesteld.” ,,Voetballers hebben niets meer te melden,” vult Derksen aan. Door het gebrek aan vragen gaat het duo nog even door, waarbij enkele anekdotes uit de kast worden gehaald. ,,Van Gaal was speler van Sparta en was eigenlijk al een trainer. Hij zei in de pauze: ,Het lijkt me dat er gewisseld gaat worden.’ ,Ja’, zei trainer Barry Hughes, ,Jij gaat eruit.’ Tot slot laat Derksen weten dat hij ooit drummer wilde worden, maar dat wilde zijn vader niet. Hij komt uit een christelijk gezin. ,,Als ik in Hoogeveen had gewoond was ik bij HZVV terecht gekomen. In plaats van drummer ben ik voetballer geworden. Vanaf dat moment ben ik onderweg en kom je vanzelf bij HZVV terecht.”

Bron: Hoogeveensche Courant